TOP 5 SEO-trends voor 2017 van Google

SEO-trends voor 2017 van Google

Op het einde van ieder jaar zijn ze er: de nieuwe SEO-trends van Google. Voor dit artikel hebben wij een TOP 5 geselecteerd met de belangrijkste trends die in 2017 een grote invloed gaan hebben op de vindbaarheid van websites in de zoekmachines van Google. We gaan het hebben over het belang van relevante content, de opkomst van Voice Search, en waarom je best extra tijd spendeert aan mobielvriendelijkheid, snelheid en veiligheid van je website.

Gepost op 07-11-2016
  • Google
  • SEO
  • Content
  • Voice Search
  • Mobiel
  • HTTPS

Kwalitatieve en relevante content

Voor goede SEO blijft het toevoegen van relevante content ook in 2017 een belangrijke factor. Het is voor Google belangrijk dat haar gebruikers de juiste content te zien krijgen en van hoge kwaliteit. Hou je rekening met een aantal factoren dan zal Google je content vinden en indexeren.

Wat wij hiervoor doen is steeds beginnen met een goed inzicht te krijgen over de trefwoorden die mensen gebruiken om jouw content te zoeken. Bovendien moeten we rekening houden dat in 2017 zoekopdrachten vaker vraag gestuurd zullen zijn.

Dit heeft als gevolg dat vooral de longtail zoekwoorden belangrijker worden. Met Longtail bedoelen we zoekopdrachten die bestaan uit meerdere trefwoorden. Ze komen minder frequent voor maar zijn wel gerichter.

Waar Google ook op let is dat teksten op de eerste plaats geschreven zijn voor mensen en dat het geen zogenaamde “robot teksten” zijn.

Voice Search

Eerder in dit artikel werd vermeld dat zoekopdrachten in 2017 een andere wending zullen krijgen. Er zal meer vraag gestuurd gezocht worden waarbij longtail trefwoorden een grotere rol zullen spelen. De oorzaak hiervan is de opkomst van Voice Search.

Stel je wilt een bakker zoeken in de regio van Oudenaarde, dan zou je een zoekopdracht typen zoals “Bakker Oudenaarde”, maar bij een ingesproken zoekopdracht zou dit veranderen in “Waar is de dichtstbijzijnde bakker?”.

Om hiervoor meer organische zoekopdrachten te genereren kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een FAQ te ontwikkelen voor je website.

Mobiel gaat door

Het belang van mobiele websites blijft voor Google toenemen. Op 21 april 2015 werd dit al snel duidelijk. Toen kwam Google met de beslissing waarbij mobielvriendelijke websites voorrang krijgen in de zoekresultaten, maar voor 2017 gaan ze nog een stap verder. Google gaat een aparte mobiele index invoeren. Er zal dan een zoekindex bestaan voor desktop apparaten en een primaire zoekindex voor mobiele apparaten.

Een website is mobielvriendelijk voor Google als het voldoet aan volgende eisen:

-          De tekst is leesbaar zonder in te zoomen

-          De content past zich automatisch aan naar het type scherm = responsive webdesign

-          Links en knoppen staan perfect gepositioneerd zodat gebruikers deze eenvoudig kunnen bedienen

Je ziet, het belang van smartphones en tablets blijft groeien op vlak van SEO.

Snelheid bepaalt de ranking

Met mobiele websites, die steeds meer de bovenhand nemen, is het ook van groot belang dat deze snel worden geladen. Naar 2017 toe wordt de laadsnelheid van een website ( Page Load Time ) een ranking factor in de mobiele zoekindex van Google.

Je kan dus een stap voor zijn ten opzichte van uw concurrenten, want een groot deel van de websites is niet geoptimaliseerd op snelheid.

Google heeft hiervoor een speciaal platform ontwikkeld, genaamd AMP. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages en helpt om aan de snelheid te voldoen en zal voorrang krijgen in de zoekresultaten van Google.

Veiligheid boven alles

Enkele jaren geleden werd al aangekondigd door Google dat encryptie ( HTTPS ) een belangrijke rol zal spelen. Deze factor zou beveiligde websites voorrang geven aan niet beveiligde websites, maar uit resultaten bleek dat dit geen grote impact had.

Dit zou nu veranderen, want Google kondigt aan dat HTTPS zwaarder gaat doorwegen. 

Op zoek naar online succes? Mivaweb helpt u graag verder!